Klein Wonen: het nieuwe gewoon?

Bouwen, bouwen, bouwen is het veelgehoorde mantra om te voldoen aan de nijpende vraag naar woningen in Nederland. Terwijl het aantal kleine huishoudens alleen maar toeneemt en ook de bouwkosten stijgen, is de vraag wat we dan de komende jaren gaan bouwen. Biedt klein wonen een mogelijke oplossing?

De architect als ontwikkelaar Tijdens de avond ‘Klein Wonen: het nieuwe gewoon?’ spreken we over een ideeënprijsvraag die eindigde in een heuse tiny woonbuurt in Almere Poort. De ontwerpers die als winnaars uit de bus kwamen, gingen het avontuur aan en stapten in de rol van ontwikkelaar. Ze realiseerden hun uiteenlopende ontwerpoplossingen voor klein en duurzaam wonen in hoge dichtheid. De gemeente heeft geheel volgens de bestaande wet- en regelgeving vergunningen afgegeven en een marktconforme grondprijs gehanteerd.

Boek ‘Klein Wonen/Small Homes’ De huisjes en de totstandkoming van het buurtje zijn gedocumenteerd in het recent verschenen boek ‘Klein Wonen/Small Homes’. Het inspireert tot klein wonen elders. Op lege plekken, als inbreiding, op daken, of als volwaardige nieuwbouwbuurten.

Programma Wijkontwikkelaar en auteur van het boek, Jacqueline Tellinga, duidt de actualiteit van het onderwerp klein wonen. Kunstenaar Arne Hendriks vraagt je lid te worden van de ‘Growth Resistance’. Vervolgens laten vijf ontwikkelende architecten hun kleine huis op Rotterdam ‘los’. Ten slotte horen we van twee gemeenten hoe zij plek willen bieden aan een vernieuwde manier van klein wonen.

18.00  Thursday Night Bite in café HNI
19.30  Programma
21.30  Borrel en bezoek boekwinkel

Met bijdragen van o.a. : Ana Rocha, Daan Bakker, Arne Hendriks, Geurt Holdijk, Guus Peters, Rick Buchter, Laurens van der Wal en Leonie Andriesse.

Aanmelden Nieuwsgierig geworden? Meld je aan via deze link. De toegang is gratis.

De avond is georganiseerd door de NAI boekhandel en het Woningbouwatelier.