Houtkern Bouwmethode uit het Natural Pavilion wint Cobouw Award 2022

De Houtkern Bouwmethode van het consortium Circlewood, die onder meer in het Natural Pavilion op de Floriade wordt gebruikt, wint de Cobouw Award 2022 in de categorie Innovatie.

Met de methode worden kunnen houten frames met stalen ankerpunten dynamisch met elkaar worden verbonden. Daarmee kan een gebouw als een soort K’NEX worden gebouwd. Cobouw roemt het als een ‘doorwrocht systeem om houten hoogbouw mogelijk te maken met behoud van maximale architectonische vrijheid’.

Volgens de jury laat het Natural Pavilion op de Floriade overtuigend zien dat het systeem werkt. ‘De knoop vergt misschien erg veel staal en doet op eerste gezicht afbreuk aan het biobased karakter. Tegelijkertijd geeft de knoop. de vrijheid om de modules van vlakke vloeren en gelamineerde houten kolommen te stapelen en onderling te koppelen. Hij zorgt voor stabiliteit, verdeelt de krachten over de CLT-vloer, zorgt voor akoestische ontkoppeling en schept ruimte voor leidingen, kabels en installaties’, aldus de jury.

Het Woningbouwatelier hielp mee met de uitvraag voor dit gebouw. Het werd voor het eerst in de praktijk toegepast en is nu klaar voor verdere opschaling, ook in reguliere woningbouw. Een ander project waar het Woningbouwatelier bij betrokken is, viel net buiten de prijzen. Het WikiHouse Swift was ook was dit ook jaar genomineerd voor de Cobouw Award in de categorie Innovatie. Dit kun je in de praktijk zien op de Stripmaker in Almere. Daar bouwt een enthousiaste groep zelfbouwers nu aan de tweede ronde WIkiHouses.