Who Cares | Almere Haven

Almere Haven: welke toekomst willen we voor ‘wonen en zorg’?

Toen Almere Haven ruim 40 jaar geleden werd gebouwd, was de verzorgingsstaat nog in volle bloei: als je ziek, revaliderend of oud was, dan werd je opgevangen in een tehuis. In deze tijd is dat anders! Want als je tegenwoordig zorg nodig hebt, omdat je slecht ter been bent, met een handicap leeft of gewoon ‘langer ziek bent’, dan moet je dat thuis ‘organiseren’. Dat roept vragen op:
Hoe doen we dat met elkaar? Hoe blijft zorg betaalbaar? Welke professionele zorg heb je nodig? Moeten huizen daarvoor worden aangepast? En hoe doen we dat dan duurzaam? Wat doen we met de grote gebouwen van de tehuizen? Wat is er nodig in de straten? Welke voorzieningen wil je graag in je buurt? Hoe willen we eigenlijk samen leven met elkaar in een wijk, als je ook wel eens zorg nodig hebt?

 

Nieuwe vormen van wonen en zorg; daar is nog geen écht goed antwoord op. En Almere zou Almere niet zijn, als deze pionierstad niet het liefste meteen het béste antwoord wil hebben en dat wil uitproberen. En in Haven, waar na 40 jaar toch al een vernieuwing nodig is, zijn deze vragen het meest urgent.
Daarom werkte Woningbouwatelier in 2017 graag mee aan de prijsvraag van de Rijksbouwmeester Floris Alkemade die precies over de bovenstaande vragen ging: Prijsvraag Who Cares. Want voor Almere wilden we met deze prijsvraag de meest innovatieve ideeën ophalen en deze vervolgens toepassen in Haven.

 

In 2017 zijn er voor deze prijsvraag twee rondes geweest om ideeën van verschillende teams op te halen. In zomerperiode van 2017 werkten vijf teams in het pop-up atelier in de Roef aan de markt met input van maar liefst 150 Havenaren, bewoners en professionals, hun eerste idee uit tot een plan. En tijdens de Dutch Design Week kende de jury aan de plannen van twee teams een winnende prijs toe: Expeditie Haven  en BloemkoolBurenbond.

 

Dit jaar, 2018, staat in het teken van toewerken naar een pilot: een testproject om een innovatieve aanpak van wonen en zorg in het Haven van de toekomst, uit te proberen. De twee winnende teams kunnen met het prijzengeld uit de startblokken om hun plan voor te bereiden en organisatorisch en financieel te detailleren. Halverwege 2018 kunnen we met zekerheid zeggen welke pilot eind 2018 de eerste stappen zal hebben gezet richting een planrealisatie.
Om de realisatie succesvol te laten verlopen, werkt Woningbouwatelier samen met zijn oprichters en adviseur: het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Bouwen&Wonen), het Rijksvastgoedbedrijf en de Rijksbouwmeester.

 

Het Woningbouwatelier, buitenboordmotor van de gemeente, leidt dit proces om te zorgen voor tenminste één echt innovatieve en gewenste pilot die in 2018 is gestart.

Neem voor meer informatie contact op met projectleider Claudia Laumans door te mailen naar [email protected]