Excursie: Het Natural Pavilion Ontleed

Op 7 september organiseren we een excursie door het Natural Pavilion op de Floriade Expo. Het is één van de eyecatchers op de Floriade, dat toont dat circulaire, biobased en modulaire houtbouw technisch gezien al heel goed mogelijk is.

De excursie is op 7 september 2022, van 15.00 tot 17.00 uur op de Floriade Expo.
Deelname is gratis en inclusief toegang tot de Floriade. Wel brengen we bij afwezigheid zonder tijdige afmelding 50 euro in rekening voor gemaakte kosten.

Klik hier om u aan te melden

Samen met betrokken experts duiken we diep in alles wat het paviljoen bijzonder maakt. Een kleine sneak preview: Het skelet en de fundering zijn van hout, puien van kurk of hout, vloertegels van spinaziezaden en de binnenwanden zijn gemaakt van riet en paprikastengels. De ruiten zijn gerecycled van een oud Rijkskantoor in Den Haag. De basis van het gebouw bestaat uit houten frames, verbonden met stalen ankerpunten. Die kan je vrij aan elkaar verbinden en invullen.

En onder het oppervlak heeft het Natural Pavilion nog veel meer te bieden. Het gebouw is het resultaat van een bijzondere tenderprocedure, een uniek ontwerpproces, een zeldzame manier van samenwerken, en het heeft een innovatieve businesscase. Ook worden een aantal nieuwe technieken toegepast die niet direct met het blote oog zichtbaar zijn, maar die wel fundamenteel zijn voor de duurzaamheid van het gebouw. Al met als is het, volgens betrokkenen, een prachtig complex en integraal project.

Het Woningbouwatelier was betrokken bij de opdrachtformulering, tenderprocedure en verdere uitvoer van het project. Wij delen de inzichten die het Natural Pavilion biedt graag met een breder publiek. Zodat ze ook elders in Nederland toegepast kunnen worden.

De volgende experts leiden je door het gebouw:

Diana de Krom, projectleider en ingenieur bij ABT Ingenieurs
De Krom werkte aan de houtkernmodule in het paviljoen. Het gebouw bestaat uit vrij inpasbare houten frames met stalen ankerpunten. Klinkt simpel, maar de realisatie was dat niet. De Krom gaat in op de technische uitdagingen bij het systeem. Hoe bouw je zoiets op, hoe zorg je dat het stevig en veilig is, en hoe zorg je dat tijdens het proces het duurzaamheidsdoel niet naar de achtergrond verschuift?

André Meijer, specialist installatietechniek bij Huygen Installatie Adviseurs
Meijer werkte aan de wateropvang en klimaatregulering bij het gebouw. Door het innovatieve materiaalgebruik en hoge duurzaamheidsambities was daar maatwerk voor nodig. Dat moest wel snel en met een beperkt budget worden ontwikkeld. Onder het paviljoen vind je een slim watersysteem dat rekening houdt met de weersverwachtingen. Het is breder toepasbaar bij andere gebouwen.

Chris van der Ploeg, computational design specialist bij ABT Ingenieurs
Bij de bouw van het paviljoen werd gebruikgemaakt van parametrisch ontwerpen. Met verschillende duurzaamheidseisen en materiaalkeuzes als input, kan de computer optimale ontwerpkeuzes doorrekenen. Het leidde bijvoorbeeld tot de optimale stand van houten zonwerende lamellen. Met de hand een tijdrovende en ingewikkelde rekensom, met de computer zo gedaan. Van der Ploeg vertelt over hoe het parametrisch ontwerpen precies werkt en wat het betekent voor duurzaamheid.

Niki Loonen, adviseur fundering bij ABT Ingenieurs
Loonen werkte aan de fundering van het paviljoen. Er worden twee innovaties getest. De eerste innovatie is een oplanger op basis van hoog-circulair beton met meer dan 95% gerecyclede grondstof. De tweede innovatie is een oplanger van gerecycled kunststof. In combinatie met houten palen verminderen deze innovatieve oplangers de milieu-impact drastisch. Loonen vertelt over het ontwerpproces en de technische details.