Start bouw Goedhuur-woningen

De betaalbaarheid van het wonen in Nederland is een groot en groeiend probleem voor veel huishoudens die zijn aangewezen op een sociale huurwoning. Kale huren van rond € 600,‐ of meer per maand zijn tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Een groeiende groep huishoudens met een minimuminkomen kan zo’n sociale huurwoning niet meer betalen, ook niet als het huishouden recht heeft op de maximale huurtoeslag.  Net als in de rest van Nederland worden nieuwe goedkope huurwoningen in Almere nauwelijks meer gebouwd. Het gebrek aan betaalbare huurwoningen dreigt een serieus probleem te worden in de stad.

De uitvraag Goedhuurwoning, waarin de gemeente Almere samen met het Woningbouwatelier zocht naar partijen die sociale huurwoningen wilde ontwikkelen met een maximale huur van € 550, heeft begin 2016 geresulteerd tot een selectie van partijen.  Deze partijen hebben plannen ingediend met relatief ruime, betaalbare grondgebonden woningen (80-110 m2) met een kale huur van € 550 per maand (dit is onder de aftoppingsgrens van de huurtoeslag). De geselecteerde inzendingen zetten duurzaamheidsmaatregelen in voor goedkope(re) woningen met lage woonlasten(nul-op-de-meter en energieneutraal). Er is een goed passend plan geselecteerd, de eerste 58 woningen worden gerealiseerd in Almere Poort (Poort Oost).

Concluderend kan gesteld worden dat de uitvraag Goedhuurwoningen veel interessante plannen en proposities heeft opgeleverd en veel heeft los gemaakt in de markt en in gemeenteland.  Woningcorporaties verhuren per 1 januari 2016 aan ten minste 95% van de huishoudens met potentieel recht op huurtoeslag woningen met een huurprijs tot en met de aftoppingsgrens. In verband met deze landelijke norm voor passend toewijzen is het belang van het prijssegment tot de aftoppingsgrens toegenomen. Het aanbieden van voldoende betaalbare woningen en de verduurzaming van de woningvoorraad zijn prioriteiten van de corporatiesector. 

Na een periode van voorbereiding gaat de bouw van het plan van Trebbe en de Alliantie op dinsdagmiddag 12 december  van start. Naar verwachting worden de eerste GoedHuurwoningen in het voorjaar van 2018 opgeleverd. De laatste woning in dit bouwproject wordt naar verwachting in het najaar van 2018 opgeleverd.

Meer lezen over de uitvraag kan hier