WikiHouse winnaar Publieksprijs Architectuurprijs Almere 2022

Op 18 juni jl. is WikiHouse winnaar geworden van de APA2022 Publieksprijs. Deze door de Kunstlinie geïnitieerde prijs wordt uitgereikt aan het meest bijzondere project dat is gerealiseerd in de afgelopen twee jaar.

In totaal werden 1476 stemmen uitgebracht op de negen genomineerde projecten. Vincent Muller van ontwerpbureau Muller en medeoprichter van de Stichting WikiHouse, kreeg 485 stemmen. Aan de prijs is een cheque van 2.500 euro verbonden. KettingHuls Vliervelden, een woonproject op een boerenerf in Oosterwold werd door de vakjury als prijswinnaar aangewezen, de kinderjury koos Huis in een Huis van SLA Architecten als prijswinnaar.

WikiHouse is een voorbeeld van hoe de eindgebruiker veel meer betrokken kan worden bij de realisatie van bouwplannen. Dat kan vanaf de planvorming tot het samenstellen van de plattegrond. Daar horen modulaire, prefab en geïndustrialiseerde bouwsystemen bij die dit aankunnen en een gevarieerd woningbouwprogramma faciliteren. Want uiteindelijk levert dat veerkrachtige buurten en wijken op waar mensen graag wonen!

Het WikiHouse concept, afkomstig uit Groot Brittannië, is in Almere doorontwikkeld naar een grootschalig woonproject met 27 Wikihouses.  WikiHouse is onderdeel van een wereldwijde community, echter nergens op de wereld is tot nu toe een project van hetzelfde formaat als dat op De Stripmaker gerealiseerd. 

De Publieksprijs vormt een waardering bij uitstek voor deze vernieuwende trend in reguliere woningbouw.

Lees meer: Architectuurprijzen APA2022 uitgereikt – Almere DEZE WEEK | Dé krant die Almere in beweging brengt