Waarom biobased bouwen de toekomst van duurzame woningbouw en huisvesting is.

Naarmate de wereld zich meer bewust wordt van de impact op het milieu, groeit de belangstelling voor duurzame en milieuvriendelijke bouwmaterialen. Biobased bouwmaterialen, die gemaakt zijn van natuurlijke en hernieuwbare bronnen, bieden een veelbelovend alternatief voor traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal. In dit blog verkennen we de voordelen van biobased bouwen en waarom het de toekomst van huisvesting is.

Duurzame en hernieuwbare bronnen

Biobased producten worden gemaakt van plantaardige grondstoffen zoals bamboe, stro en hout. Deze materialen zijn hernieuwbaar, dat betekent dat ze kunnen worden aangevuld en steeds opnieuw kunnen worden verbouwd. Dit vermindert de behoefte aan niet-hernieuwbare materialen zoals staal en beton, die vaak afkomstig zijn uit eindige reserves die uiteindelijk opraken.

Beter voor het milieu

Biobased materialen zijn veel minder belastend voor het milieu dan traditionele materialen. Zo veroorzaakt de productie van beton een aanzienlijke uitstoot van CO2, dat bijdraagt tot de opwarming van de aarde. Biobased materialen daarentegen slaan dat op tijdens hun groei, waardoor ze milieuvriendelijker zijn. Bovendien vergt de productie van biobased materialen vaak minder energie dan die van traditionele materialen, waardoor de CO2 voetafdruk van de bouw kleiner wordt.

Gezondere leefruimtes

Biobased bouwmaterialen zijn gemaakt van natuurlijke materialen, die gezonder zijn om in te wonen. Bamboe vloeren zijn bijvoorbeeld hypoallergeen en geven geen schadelijke chemicaliën af aan de lucht. Natuurlijke materialen helpen ook de luchtkwaliteit binnenshuis te reguleren, wat de gezondheid van de bewoners ten goede komt. Zo zijn er verschillende biobased wanden in The Natural Pavilion op het Floriade terrein te vinden.

Sterk en duurzaam

Biobased materialen zijn sterk genoeg en duurzaam, waardoor ze geschikt zijn voor bouwwerken van elke omvang. Bamboe staat bijvoorbeeld bekend om zijn sterkte en zijn vermogen om natuurrampen zoals aardbevingen en orkanen te weerstaan. Biobased materialen hebben ook een lange levensduur en zijn duurzaam omdat de grondstof die gebruikt wordt natuurlijk weer aangroeit. Zo wordt in Almere een Wikihouse wijk gebouwd. Dat zijn biobased houten woningen die, naar eigen smaak en inzicht, modulair ontworpen kunnen worden. Meer over Wikihouse lees je hier.

Esthetisch aantrekkelijk

Biobased bouwmaterialen hebben een natuurlijke schoonheid die warmte en karakter toevoegt aan een gebouw. Bamboe vloeren hebben bijvoorbeeld een uniek nerfpatroon en kleur, die niet kunnen worden nagebootst door synthetische materialen. Natuurlijke materialen helpen ook om een meer uitnodigende en comfortabele leefruimte te creëren, wat belangrijk is voor de algemene aantrekkingskracht van een huis.

Kortom, biobased producten bieden een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor traditionele bouwmaterialen. Met hun vele voordelen, zoals hernieuwbaar, milieuvriendelijk, gezond en esthetisch, is het geen wonder dat biobased bouwen de toekomst van de woningbouw is. Naarmate meer mensen zich bewust worden van het effect van hun woonkeuzes op het milieu, zal de vraag naar biobased materiaal waarschijnlijk toenemen. We onderzochten met een Lifecycle Analysis de biobased wanden in The Natural Pavilion. Meer over deze biobased wanden lees je hier.

Veel gestelde vragen

Wat zijn biobased materialen?

Biobased materialen zijn materialen die gemaakt zijn van plantaardige grondstoffen. Voorbeelden zijn houtvezels, hennepvezels en andere materialen die op natuurlijke wijze kunnen worden verbouwd en gekweekt. Deze materialen kunnen worden gebruikt om een verscheidenheid aan producten te maken, zoals isolatieproducten, textiel, papierproducten en bioplastics. Afhankelijk van het type biobased materiaal dat wordt gebruikt, kan het product verschillende eigenschappen hebben, zoals hittebestendigheid of brandvertraging. Bovendien kunnen sommige biobased materialen milieuvriendelijker zijn dan andere soorten materiaal omdat ze gemakkelijker te recyclen en te composteren zijn. Biobased materiaal wordt steeds populairder vanwege de duurzaamheid en betaalbaarheid ervan in vergelijking met alternatieven. In de volgende alinea leggen we uit of biobased bouwen duurder is. Er is een breed scala aan soorten biobased materiaal beschikbaar voor gebruik in diverse toepassingen, waaronder bouwprojecten.

Is biobased bouwen duurder?

Biobased bouwen is een bouwmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, stro of klei. Het wordt steeds populairder vanwege de milieuvoordelen, maar veel mensen vragen zich af of het duurder is dan traditionele bouwmethoden. Het korte antwoord is: ja en nee. In het algemeen kan biobased bouwen duurder zijn vanwege de kosten van grondstoffen als hout en stro. Als we echter kijken naar de voordelen en toepassingsmogelijkheden van biobased bouwen op lange termijn, kan het de extra kosten waard zijn. Biobased gebouwen kunnen bijvoorbeeld een betere thermische efficiëntie hebben door hun natuurlijke isolerende eigenschappen en kunnen zelfs energie opwekken uit restmaterialen zoals mest of gewasresten. Hoewel biobased bouwen aanvankelijk duurder kan lijken dan traditionele bouwmethoden, betaalt het zich na verloop van tijd vaak terug in termen van energiebesparing.

Welke biobased materialen zijn er?

Er zijn veel verschillende biobased materialen, waaronder:

 • Hout en houtachtige producten
 • Agro-industriële restproducten, zoals bagasse (afval van suikerriet) en stro
 • Plantaardige oliën en vetten
 • Cellulose en derivaten
 • Bioplastic producten, zoals polylactide (PLA) en polyhydroxyalkanoaten (PHA)
 • Natuurrubber en biobased rubber
 • Biocomposieten, gemaakt van biobased materialen en versterkt met vezels, zoals glasvezels of natuurlijke vezels.

Deze materialen worden steeds vaker gebruikt als alternatieven voor traditionele, niet-duurzame materialen, zoals petroleumgebaseerde plasticproducten.

Wat zijn de voordelen van biobased bouwen

 • Milieuvriendelijk: een lagere CO2-uitstoot dan conventionele bouwmaterialen, wat bijdraagt aan het verminderen van de milieu-impact van woningen.
 • Duurzaam: de producten zijn afkomstig uit hernieuwbare natuurlijke bronnen, waardoor de duurzaamheid van de woning verhoogt.
 • Comfortabel leefklimaat: geeft een natuurlijke uitstraling en sfeer aan de woning en het kan verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben, wat bijdraagt aan een comfortabel leefklimaat.
 • Energie-efficiënt: Biobased woningen zijn ontworpen om zoveel mogelijk energie-efficiënt te zijn, met aandacht voor zaken als daglicht, natuurlijke ventilatie en isolatie.
 • Gezonder: minder chemische stoffen en allergenen, wat bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat.
 • Uniek: Biobased woningen hebben een uniek uiterlijk en karakter, wat ze onderscheidt van traditionele woningen.