Halbe Vlietstra, bouwbioloog bij de Oldenboom Groep De interesse in natuurlijke bouwmaterialen en cellulose isolatie wordt steeds groter

Halbe Vlietstra
Halbe Vlietstra

Het gebruik van cellulose als natuurlijke isolatie in wanden voor kantoren en woningen is absoluut geen rocket science. Dat zegt Halbe Vlietstra, bouwbioloog bij de Oldenboom Groep, leverancier van hout, plaats en natuurlijke bouwmaterialen. Hij ziet een omslag in het gebruik ervan. “Voorheen werd het voornamelijk gebruikt door particulieren, maar het wordt nu ook mainstream bij onze Nederlandse bouwers.

Cellulose isolatie wordt ook wel papiervlokken isolatie genoemd. Cellulose is een bestanddeel van papier. De vlokken worden gemaakt van gerecycled krantenpapier. Vlietstra legt uit hoe het vervolgens geschikt wordt gemaakt voor isolatiemateriaal. “Het krantenpapier wordt gesorteerd en vervolgens versnipperd. Vervolgens worden met behulp van een vezelmolen de cellulose-vezels hieruit gewonnen en worden minerale stoffen, zoals boorzout, toegevoegd om het materiaal brandveilig en schimmelwerend te maken.

Bestrijding van ongedierte

Oldenboom Groep is importeur van cellulose isolatie van Isofloc en Thermofloc. Een Zwitserse en Oostenrijkse fabrikant. In basis is het hetzelfde soort isolatie, met het verschil dat Isofloc boorzout toevoegt en Thermofloc uitsluitend een natuurlijk mineraal. “Deze toevoegingen zorgen voor een brandwerende functie, maar weren ook ongedierte. Het ongedierte gaat er niet dood aan, maar vindt het niet plezierig en nestelt zich dus niet in de isolatie. Beide producten voldoen aan de hoogste Europese kwaliteitseisen, zijn Natureplus®-gecertificeerd en opgenomen in de Nationale Milieudatabase.

Warmte buitenhouden

Cellulose isolatie zorgt voor uitstekende thermische isolatie, weet Vlietstra. “Dat isolatiemateriaal goed de warmte moet vasthouden in de winter is een vanzelfsprekendheid, maar isoleren in de zomer wordt net zo belangrijk en misschien wel belangrijker. Gezien de langere periodes van warmte wil je het binnen zo koel mogelijk houden. Dat meet je af aan de zogenaamde faseverschuiving. Een houten gevel volgens bouwbesluit met cellulose isolatie heeft een faseverschuiving van minimaal twaalf uur. Dat wil zeggen dat als de zon op de buitenkant van een wand brandt, het twaalf uur duurt voordat de warmte naar binnen trekt. In Nederland maken we twaalf uur zon op een wand niet mee omdat de zon dan al is weggedraaid of onder is. Bij glaswol of minerale wol ligt de faseverschuiving veel lager, dus heb je sneller de warmte binnen.

Vochtregulatie

De goede vochtregulatie maakt het ook een goed isolatiemateriaal. “Wij produceren veel vocht in gebouwen en onze woningen. Door te ademen, douchen en koken. Op een gegeven moment moet het vocht er ook weer uit. Om te voorkomen dat het in glaswol terechtkomt, wordt folie gebruikt. Je stopt het als het ware in een plastic zak. Dat is bij cellulose niet nodig. Dit bestaat uit natuurlijke materialen en in de basis kan het goed vocht opnemen en afgeven. Een krant kan ook heel makkelijk vocht opnemen en afgeven. Voorbeeld, als ik vroeger na de voetbaltraining thuiskwam met natte voetbalschoenen, stopte ik er kranten in en de volgende morgen waren mijn schoenen droog. Het vocht was in de krant getrokken. Als je die krant vervolgens open op tafel legde, duurde het een paar minuten voordat de krant ook weer droog was. Zo werkt het ook bij cellulose isolatie.

Interesse neemt toe

Vlietstra ziet met tevredenheid toe hoe de interesse in cellulose isolatie toeneemt. “De bouw is conservatief. We willen het liefst alle dingen doen zoals we het altijd deden. We staan alleen voor een enorme verduurzamingsopgave en daar moet de bouw ook in mee. De interesse in natuurlijke materialen en dus ook cellulose isolatie wordt steeds groter. Het werd op kleine schaal al gebruikt door particuliere opdrachtgevers, maar ook de grote, landelijke bouwbedrijven gebruiken het steeds meer. Het vliegwiel is volop aan het draaien. Zo word ik ook steeds vaker gevraagd om uitleg en advies te geven over biobased bouwen met ecologische constructie- en isolatiematerialen en deze vorm van isoleren. Een prachtige ontwikkeling die naadloos aansluit bij onze visie om de bouw te vergroenen.

Oldenboom Groep is partner in duurzaam bouwen en leverancier van hout, plaat en natuurlijke bouwmaterialen. Zij zijn specialist in biobased bouwen met ecologische constructie- en isolatiematerialen. Oldenboom participeert in ‘The Natural Pavilion’ met de biobased isolatiematerialen cellulose, houtvezel en hennep. Deze hernieuwbare, natuurlijke isolatiematerialen zorgen stuk voor stuk voor een natuurlijke vochtregulatie, optimale hittewering, maximale geluidsbescherming en dus voor een veilig en gezond woonklimaat.