WikiHouse in VPRO Tegenlicht meet-up Houtbouwers
Op 15 januari staat WikiHouse op de agenda van de VPRO Tegenlicht meet-up naar aanleiding van de uitzending Houtbouwers. Almere heeft een enorme bouwopgave. En er is een zekere traditie van vernieuwing en innovatie. Is de Almeerse bouw- en ontwikkelingswereld klaar voor een houten revolutie?
Kern van de avond vormt het gesprek tussen de aanwezigen over de vraag of en zo ja wat Almere met houtbouw “nieuwe stijl” zou kunnen. Biedt het nieuwe kansen? Past het in duurzaamheidsbeleid? Waar liggen mogelijkheden, grenzen? Het gesprek wordt aangejaagd door relevante gasten die het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken belichten, onder wie:
- Vincent Muller, architect en een van de grondleggers van Wikihouse, een in Almere Poort inmiddels gerealiseerd houtbouwconcept.
- Dan Bruggink (ORGA architect), ontwerper van verschillende houtbouwprojecten in Almere.
- Tom Bergmans (directeur Hemubo) en/of Kevin Nannes, projectontwikkelaar bij Hillen-Roosen, ook actief in Almere die m.n. over hun Amsterdamse houtbouwervaringen vertellen.
- Jan van Barneveld, directeur ontwikkeling en renovatie bij woningcorporatie “De Alliantie”, die bezig zijn met een Almeers (hoogbouw) initiatief in hout.
- Maurijn Odé (ROC Flevoland) en Hasib Moukaddim (Windesheim) over cross-overs tussen bouw, ICT en installatietechniek en de relatie tussen onderwijs en bedrijfsleven.
Aanmelden
De meet up vindt plaats op 15 januari van 20.00 tot 21.30 uur in de Nieuwe Bibliotheek in Almere. De toegang is gratis. Aanmelden kan via deze link.
Over de tegenlicht uitzending
Nederland staat voor een paradoxale opgave: meer bouwen en minder uitstoten. Om de woningnood op te lossen moeten er in 2030 één miljoen woningen worden gebouwd, maar het huidige bouwen met beton overschrijdt de milieunormen. Is houtbouw de oplossing? Momenteel liggen veel nieuwbouwprojecten stil omdat zij stuiten op internationale afspraken over CO2-reductie en stikstof. Als we op de huidige manier doorbouwen met cement, beton en staal komt bij de bouw van 1 miljoen nieuwe woningen ongeveer 55 miljoen ton CO2 vrij. Maar er is een alternatief: bouwen met hout. Het nieuwe ‘kruislaaghout’ – ofwel CLT: Cross Laminated Timber – veroorzaakt geen uitstoot, maar slaat juist CO2 óp. Tevens kan met CLT ‘prefab’ veel sneller worden gebouwd. Omdat met het oersterke en brandveilige CLT zelfs hoogbouw gerealiseerd kan worden, kreeg het hout al snel de bijnaam ‘het nieuwe beton’. Wat zijn de mogelijkheden en obstakels om CLT op grote schaal toe te passen in de bouw? Staan we aan de vooravond van een ‘houten eeuw’? Of is dit verhaal te mooi om waar te zijn?