“Het enige dat je nodig hebt is een computerbestandje en een hamer.”

WikiHouse

Wat is WikiHouse?

WikiHouse is de nieuwe revolutie in de zelfbouw. Gevoed door de gevolgen van de crisis en de groeiende behoefte aan een een economie waarin we zelf dingen willen realiseren en vervolgens willen delen met onze omgeving.  Het is een innovatief open source bouwpakket dat voor iedereen op het web toegankelijk is. Maak een nieuw ontwerp of verbeter een bestaand ontwerp, deel het op het web en het is voor iedereen beschikbaar over de hele wereld. Of bouw zelf en zoek iets uit de alsmaar groeiende bibliotheek, een kwestie van downloaden, uitfrezen en in elkaar zetten. Het delen van kennis en ervaring en het zelf maken is de kracht van WikiHouse. Kortom WikiHouse draagt bij aan de democratisering van het bouwproces en de productie en realisatie van meer betaalbare woningbouw. Klik hier voor meer informatie over het concept of kijk op WikiHouse Foundation en WikiHouse Nederland.

Hoe werkt het?

Na het maken van een eigen ontwerp in gratis online beschikbare 3d software met behulp van de WikiHouse plugin, worden de Multiplex platen van 18mm gefreesd tot handzame onderdelen die gezamenlijk het bouwpakket vormen voor een WikiHouse frame. Op de fundering, wordt het bouwpakket als een puzzel in elkaar gezet met zo min mogelijk [elektronische] hulpmiddelen. Aansluitingen en verbindingen zijn waar mogelijk zonder schroeven en bouten ontworpen om de hoeveelheid ijzerwaren zoveel mogelijk te voorkomen. Het systeem is in het geheel demontabel en dat komt de flexibiliteit ten goede, daarmee is een tijdelijke locatie dus ook zeer geschikt.
Een frame bestaat uit spanten, die onderling verbonden worden met horizontale koppelstukken. Het frame wordt voorzien van binnen- & buitengevelpanelen van 18 mm multiplex, waarmee de constructie maximale stabiliteit bereikt. De afwerking wordt gedaan met materialen en producten passend binnen het WikiHouse-concept. Installaties worden geïntegreerd in het ontwerp en worden waar mogelijk ook zelf aangebracht.

Wat is het experiment?

WikiHouse is nog niet eerder gerealiseerd in Nederland. In het experiment wordt het concept – door realisatie van een pionierswoning – vertaald naar de Nederlandse regelgeving, waarna een groep geïnteresseerden wordt geworven voor realisatie van zo’n 15 – 25 WikiHouses. Samen met deelnemers wordt het project uitgewerkt en worden de woningen individueel vormgegeven. Deelnemers financieren de woningen met een hypotheek, waarna men zelf – of met hulp van vrienden, familie, zzp-ers of een bouwer – de woning realiseert. De ambitie is om woningen te realiseren met een maandelijkse woonlast (hypotheek en energie) vanaf zo’n €500.

Wat is de planning?

We werken momenteel hard aan de realisatie van de pionierswoning. Dat doen we vooral om het WikiHouse passend te maken voor de Nederlandse regelgeving en de verwachting is dat de pionierswoning in februari 2018 wordt opgeleverd. In het 1ste kwartaal 2018 beginnen we met de werving van de 15 – 25 potentiële deelnemers, die zelf een WikiHouse willen bouwen.

Kan ik meedoen?

Ja! Wil je zelf je eigen WikiHouse bouwen? Laat via [email protected] weten dat je interesse hebt  (nog geen verplichtingen) en dan informeren we je over bijeenkomsten en over de realisatie van15 – 25 WikiHouses.

Wie bouwen mee?

De bouw wordt mogelijk gemaakt door Woningbouwatelier, Almere2.0, Woonstichting Goedestede, Trebbe, WikiHouseNL, Muller ontwerpburo en Rick Smeenk. Bijzonder aan de bouw van het WikiHouse is dat de opbouw van de woning wordt uitgevoerd door ‘meebouwers’. ‘Meebouwers’ zijn particulieren uit binnen- en buitenland, die interesse hebben in het meebouwen aan de woning.

Status

Het eerste WikiHouse wordt momenteel gebouwd.

2017-10-09 15.47.54

Agenda

  • Woensdagavond 21 februari tussen 19.30-21.00: informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden die graag zelf hun eigen WikiHouse willen bouwen in Almere.

Schrijf je in via [email protected] en dan houden we je op de hoogte van voortgang en bijeenkomsten!

 

  • Vrijdag 23 februari tussen 15.00-16.30: opleverfeestje WikiHouse