Jan Walrecht van Strotec: Wij bieden de optimale combinatie van isolatie, dampopenheid en beschikbaarheid
“Wat altijd interessant is om te vertellen, is dat de stropanelen voorzien zijn van een zeer hoogwaardig brandcertificaat”, begint Jan Walrecht van Strotec zijn verhaal. “Dit hoge niveau van brandveiligheid wordt bereikt door het stro extreem sterk samen te persen, met een druk van 4 ton. Dit zorgt ervoor dat er bijna geen lucht of zuurstof achterblijft. Hierdoor behalen we een indrukwekkend brandcertificaat van maar liefst 120 minuten.”
Strotec is een bedrijf, inmiddels dertien jaar bezig, dat gespecialiseerd is in het maken van constructieve wanden uit stro en hout, met een zeer hoge isolatiewaarde. Compagnons Walrecht en Erik Verheijen zijn begonnen vanuit de overtuiging dat woningen beter moeten worden gebouwd, vooral vanwege het binnenklimaat. Traditionele bouwmethoden leidden vaak tot redelijk geïsoleerde, maar ook potdichte woningen, waarbij natuurlijke ventilatie ontbreken. Het concept van dampopen bouwen, waarbij het huis ‘ademt’, leidde al snel tot de keuze voor natuurlijke materialen, waarvan stro de optimale combinatie tussen isolatie, dampopenheid en beschikbaarheid bleek.
Prefab stropanelen
Het gebruik van prefab stropanelen van EcoCocon is de specialiteit van Strotec. Deze panelen bestaan voor 10 procent uit hout, afkomstig uit FSC-bossen, en voor maar liefst 89 procent uit stro. Deze panelen worden afgewerkt met leem of natuurgips. Walrecht legt uit: “Stro is een restproduct uit de landbouw en bestaat uit de droge stengels van graangewassen.” Tijdens de groei van deze gewassen wordt CO2 uit de atmosfeer opgenomen in de stengels. Dat betekent dat bouwen met stro eigenlijk gelijkstaat aan het bouwen met ‘geconserveerde’ CO2. Deze CO2 blijft uit de atmosfeer. Op zijn minst zolang het gebouw bestaat. “En dat is iets waar we steeds meer behoefte aan hebben”, voegt Walrecht toe. “Het gaat om 100 kilo CO2-opslag per vierkante meter stro. Dat betekent dat je voor elke 10 vierkante meter een ton CO2-opslag hebt.”
Teruggegeven aan de natuur
Wanneer een gebouw uiteindelijk wordt gesloopt, kunnen stro, hout en leem worden hergebruikt of weer teruggegeven worden aan de natuur. Bovendien vereist de productie van stropanelen bijna geen primaire energie. Stro heeft niet alleen uitstekende isolerende eigenschappen, maar het zorgt ook voor energiezuinige of zelfs -leverende gebouwen. Een gevel gemaakt van stro en leem verbetert ook de akoestiek en dat zorgt voor een comfortabelere leefomgeving. De stropanelen van Strotec bestaan voor 89 procent uit stro en dat geeft een uitstekende isolerende werking. “Bovendien maakt de constructieve aard van stropanelen het mogelijk om zonder extra dragende structuren te bouwen, waardoor de bouw sneller en efficiënter verloopt”, zegt Walrecht.
Versnelling bouwproces
Strotec is momenteel bezig met de ontwikkeling van complete gevelelementen die in een productfaciliteit worden vervaardigd en vervolgens naar de bouwplaats worden getransporteerd. Dit resulteert niet alleen in een versnelling van het bouwproces, maar minimaliseert ook afval. “Het is eigenlijk voordeel op voordeel”, benoemt Walrecht. Op dit moment worden de strowanden gemaakt in de productfaciliteit van EcoCocon in Litouwen, waar Strotec exclusieve partner van is. “As we speak zijn we in Slowakije bezig om een tweede gerobotiseerde faciliteit te openen.”
Aantrekkelijk voor grootschalige projecten
Hoewel Strotec de traditionele bouwsector uitdaagt, wordt het potentieel van bouwen met stro erkend door zowel overheden als grote ontwikkelaars in de bouw. Het vermogen om aanzienlijke hoeveelheden CO2 op te slaan en de milieuvriendelijke eigenschappen van stro maken het aantrekkelijk voor grootschalige projecten. Met de juiste ondersteuning en aanpassingen aan de bouwnormen heeft stro de potentie om een belangrijke rol te spelen in de verduurzaming van de bouwindustrie. Zo zijn er al meerdere gebouwen waar de strospanelen in verwerkt zijn. Walrecht: “Zo’n 35 particuliere woningen verspreid over het land, maar ook een sportzaal voor de gemeente Venlo‘ zijn met de stropanelen gerealiseerd. Ook BPD heeft een project van 25 woningen in Kaatsheuvel gebouwd, waar ons materiaal in zit. En nu zijn we bezig met een opdracht van een woningcoöperatie waar we circa negentig woningen gaan bouwen.”
Toekomst ziet er veelbelovend uit
De toekomst ziet er veelbelovend uit voor Strotec en bouwen met stropanelen. Met voortdurende innovaties en groeiende erkenning van de voordelen van stro als bouwmateriaal, lijkt de weg vrij voor duurzame en milieuvriendelijke bouwpraktijken die een positieve impact hebben op het klimaat en de planeet. “Wij hebben hoge verwachtingen dat het gebruik van stropanelen aan het doorbreken is. Want we hebben een systeem dat eigenlijk al helemaal is doorontwikkeld, door EcoCocon. En daar dragen we vanuit Nederland aan bij”, zegt Walrecht tot slot. “Op deze manier verwerkt, denken we dat de woningen met onze panelen makkelijk tweehonderd jaar meegaan, al dan niet langer.”