Vijf teams werken ideeën uit tot plan
The Commons, Rijtjeshuis past de zorg, Expeditie Haven, Prachtdorp en BoerenkoolBurenBond. Dat zijn de namen van de ideeën van de vijf Who Cares-teams die hun idee deze zomerperiode uitwerken tot een plan, waarna in oktober één team de winnaar wordt. De teams kwamen op 17 mei in het pop-up atelier in De Roef bij elkaar voor een Kick-off. Zij presenteerden zich, na een briefing over Haven, aan het publiek en kregen meteen feedback
Bekijk de foto’s
Reacties van de aanwezige professionele stakeholders en bewoners waren onder meer: ja, het zou fijn zijn als er meer verbinding kwam met de kust, en: meer delen is goed, maar je wilt óók privacy, en: je hoeft niet alles in Haven te hebben, je moet Haven in relatie tot de stad bekijken, en: als jongere vind je Haven niet echt leuk, maar je wilt later wel met je gezin terugkomen, en: er moet samengewerkt worden met andere initiatieven die Haven vernieuwen, en: let op ouderen én jongeren.
Het blijft tot begin oktober spannend welk team de tweede ronde zal winnen, maar de Havenaren laten zich niet onberoerd om hun input te geven en leveren zo hun bijdrage aan deze vernieuwingsimpuls voor Haven.
The commons, meergeneratiehoven
Het team van the Commons zoekt nog uitbreiding en deed hiervoor meteen een duidelijke oproep. Zij bestaan nu uit temp.architecten (Maarten van Tuijl) en bureau Kantelingen (Jasper Klapwijk). Zij introduceren het idee van een meergeneratiehoven: hoven die zowel privé-ruimtes hebben als een gedeelde ruimte, waarin zowel jongeren, als volwassenen, als gezinnen als ouderen kunnen wonen omdat er verschillende types woningen zijn. Bovendien is het idee dat deze hoven meteen aardgasonafhankelijk zijn.
Prachtdorp
Dit team presenteerde een procesinnovatie met een globaal stedebouwkundig idee. Het team bestaat uit Gerard Jan Hellinga en Harry Mars (IS Maatwerk), Caro van Dijk (architectuur), Antje de Groot (Trebbe Bouw), Willeke Oxener (Zorggroep Almere), Anke van Beckhoven (7 zebra’s) en Hetty Welschen (Welschen e.a.). Het team werkt volgt de methodiek van community planning nauw samen met Havenaren om plannen te maken en heeft al een bijeenkomst met een groep gehad om tot de inzending te komen. Er zijn drie belevingszones in het centrum van Haven bedacht die verder ingevuld moeten worden: Zorginnovatie: de Overloop verbinden met de Meergronden, Wooninnovatie: De Overloop verbinden met kust en haven en Wijkinnovatie: Hofjes verbinden met sportvelden en verenigingen. Het team zou graag willen starten met het gebied ‘Overloop met de kust en haven’. Uitgangspunten zijn: actieve participatie van Havenaren en ‘hou het geld in de buurt’.
Expeditie haven | De kunst van het samenleven
Berci Florian (DeVRBLDNG), Jan Poolen (ZEEP architecten en urban designers), Jolanda Cavallini (Zorggroep Almere), Onno Bremmers (Woonzorg Nederland), Ferry Dingstee (Cinnovate) en Jet Brinker (De Schoor). Dit team wil samen met smaakmakende bewoners en stakeholders ‘op expeditie gaan’ om de ‘samenredzaamheid’ van de binnenring te stimuleren. Het team heeft daar ideeën op het vlak van: nieuwe buurtvoorzieningen, nieuwe plekken om elkaar in de openbare ruimte te ontmoeten, digitale zorg- en welzijnsdiensten en domotica, nieuwe woon-zorgconcepten en andere invulling van mobiliteit. Het team wil het liefste een start maken met uitwerking van out-of-the-box ideeën rond Zorgcentrum De Overloop.
Rijtjeshuis past de zorg
Triade (Hester Hulsbos, Annemarie de Lange, Gerard Alferink en Simon Dragt) en Tekton architecten (Bert Tjhie en Nils Molen) sloegen, samen met Marco Meerdink (BeBright) en een medewerker van een corporatie de handen ineen voor meer flexibiliteit in de rijtjeshuizen. Triade heeft ervaring met huisvesten van mensen met veel zorgbehoefte en maakt zich sterk om dit te doen midden in bestaande wijken. Door de rijtjeshuizen op andere manieren in te delen met toevoegingen of verbindingen volgens modulaire principes kan meer ruimte ontstaan voor samenleven van diverse mensen. Zo kan per groepje huizen een HUB=Heel Uw Buurt ontstaan, waarin allerlei leeffuncties geïntegreerd zijn (b.v. gezondheidspunt, wasserette, tuinmark, crèche).